Godelieve gaat deze vakantie op sterkamp en kan daarom niet mee naar mij. Ik kom donderdag uit Duitsland en ben nog net op tijd terug om te gaan kijken naar de literaire avond op school. Het is een heel spektakel geworden en Lieve is apetrots!

Lieve op de literaire avond

Zef in de klas bij meester Adriaan

Ik haal haar vrijdag na school op, ze hebben vrije middag. Jammer dat Lilian vergeten is te zeggen dat Godelieve klusjes is en daarna nog noten gaat halen,  ik wacht een uur op de parkeerplaats, gelukkig schijnt de zon en is het lekker buiten.

We gaan naar Gemert en halen bij de Action schilderspullen want we gaan samen een schilderij maken. Lucie en Gerie komen onverwacht nog even langs en samen drinken we gezellig een kopje koffie/chokomel.

We zouden vrijdagavond met zijn vieren gaan wokken maar een uitzinnige woede uitbarsting van Lilian -helaas in het bijzijn van de kinderen- maakt dat dat niet door gaat. Zef vindt het nu ook niet leuk meer om alleen mee te gaan en zo gaan Lieve en ik met zijn tweetjes. We hebben reuze schik met elkaar! Ze heeft zich al helemaal verheugd op de tongetjes en eet er wel twee op.

Ze heeft heel goed in de gaten hoeveel ze kan eten en hoewel ik er niets van zeg schept ze keurig gepaste hoeveelheden op. Chapeau!

Ze blijft maar zeggen hoe blij ze is dat ze me deze vakantie nog even ziet, en ik ben het helemaal met haar eens, we missen elkaar vreselijk, zeker nu we niet meer kunnen skypen.

Ik ben blij dat Lilian heeft aangegeven haar volgend jaar niet meer naar het logeer weekend te laten gaan, want dan zien we elkaar een heel stuk meer.

Lekker schilderen met echte verf!

We hebben twee schilderijen gemaakt en ze zijn heel mooi geworden. Ik hoop dat Godelieve het op het sterkamp leuk zal hebben. Heb haar een brief gestuurd, ben benieuwd of die aankomt.

Zaterdag

Zaterdag lunchen we samen en breng ik haar weer terug naar Aarle waar de kinderen aan de deur gewisseld worden. Het doet me verdriet dat dit zo moet, maar meer zit er helaas niet in.

Zef en ik rijden naar België en we hebben een hele spannende tussenstop op het vliegveld in Beek.

Op het uitkijkplatform vliegveld in Beek

We staan vlak naast een Jumbo Jet, lopen door de ontvangsthal en spotten een paar kleine vliegtuigjes vanaf het uitkijkplatform. Helaas zien we de lijnvlucht uit Groningen niet meer landen, die heeft fikse vertraging.

Als we in Werbomont aankomen schijnt de zon. We zijn al een eeuwigheid niet meer bij ‘lucifer’ geweest en pikken er heel ongezond een frietje op het terras.

Thuis de auto uitladen. We doen wat klusjes in de tuin en ik monteer een nieuwe fietscomputer op Zef’s fiets die zwaar geleden heeft de laatste tijd. De bagagedrager is afgebroken, achterrem doet het nauwelijks. Alles nagelopen afgesteld en gesmeerd, kan ie er weer tegen aan! De appeltjes zijn al van de boom, het gras nog eens afdoen en de blaadjes bij elkaar harken. We stoken de kachel en Zef steekt wierook op en kaarsjes aan. Hij maakt het graag gezellig.

Zondag

Ik heb het raam in de badkamer vergroot en de buitenkant moet gestuukt en afgewerkt worden. Zef wil meehelpen, maar gaat al vlug zijn gang. Hij gaat vissen en kan zich prima in zijn eentje vermaken. Hij zit lang te patiencen, het spel fascineert hem blijkbaar enorm.

Vanavond lezen we het laatste hoofdstuk van ‘de kleine prins’. Snif, we zijn er allebei stil van.

Maandag

We hebben een heerlijke rustige dag. Op ons gemakje bakken we broodjes, croissantjes en ontbijten. Zef gaat vandaag vissen, springbalsemien plukken en maakt een bootje van een tak. Uren is hij met de vijl in de weer om de romp te vormen. Samen zetten we er een mast op. Ik ben aan het klussen en hij gaat het pad steil naar de weg snoeien en onkruid vrij maken. Ruig werk met de grote takkenschaar en de hark, maar het ziet er weer keurig uit. Tussendoor drinken we samen iets en spelen een spelletje patience, waar hij steeds beter in wordt. Het verwisselen van schoppen-klaveren etc wordt steeds minder. Hij heeft nog wat moeite om overzicht te houden op het spel maar stort zich vol overgave erop en blijf continue geconcentreerd.

Tegen de avond maken we een wandeling door het bos. Zef kwettert er zo lustig op los dat we zeker geen wild zullen zien. Ik leg hem uit hoe we wild kunnen zien. Op het pad zien we de sporen van everzwijnen en waarschijnlijk een hert met jong.

Pootafdruk everzwijn

Vanaf nu is hij muisje stil, ik mag zelfs niet op takjes stappen!
Als we bij een beek even een pauze nemen en we in stilte staan uit te puffen staat er opeens een ree op geen 5 meter afstand. Wij schrikken net zo hard van haar als zij van ons! Even later zien we nog net een kontje van een ree wegschieten.

We eten macaroni met vis, eenvoudig en lekker. Voor het slapen gaan lezen we een nieuw boek, Zef kiest ‘Belle en het beest’. Als we regel-om-regel lezen, vergeet hij vaak te stoppen en leest hele stukken door. Ik laat hem nog even zelf lezen en hoor hem boven murmelen.

Dinsdag

Ik ben plat… Zef vertelt dat hij het hele boekje uitgelezen heeft. En hij glundert! Ik vind lezen leuk papa! Heerlijk, het begint te komen.

Vandaag gaan we fietstocht maken en vanavond wil Zef graag een uur op een stille plek in het bos gaan zitten om dieren te zien.

Als we er zitten -zal je altijd zien- is er geen beest te herkennen. Maar Zef houdt dapper vol, bijna een uur is hij muisje stil! Als het donker wordt lopen we vlug terug want ander zie je echt geen hand voor ogen meer!

Thuis maken we het vuur aan en na het eten is het tijd om Marshmallows te gaan roosteren boven het vuur

Marshmallows roosteren boven het vuur

’s Avonds vraagt hij er zelf naar om te gaan lezen! Weer lezen we om en om, en weer mag hij het boekje zelf uitlezen. Deze keer komt hij tot op de helft!

Woensdag

De hele vakantie heeft Zef niet één keer gevraagd om TV te kijken. Een mirakel, ik hoef het niet eens te verbieden. Ook computer taalt ie niet naar. Hij is de hele dag buiten, speelt, knutselt en gaat zijn gang. Heerlijk.

Vanmorgen is hij alleen het bos ingegaan. Even slikken papa, maar hij groeit op en wil verkennen. Ik was óók zo. Hij loopt door het bos naar Chevron en langs de andere kant weer terug. Onderweg neemt hij weer een steen van zijn collectie mee. Het terras begin zich langzaam te vullen.

Tussendoor spelen we diverse potjes Dubbel-Patience. Ik verbaas me over het tempo waarmee zijn spelinzicht omhoog gaat. Ik speel nu volluit en hij maakte me zojuist in. Boem. Gewoon ingeblikt door mijn 8 jarige zoon. En lol dat ie dan heeft!

Straks rijden we naar Oma Ria, waar hij vast nog een paar leuke dagen gaat hebben! Lieve schijnt het goed te hebben op het sterkamp, zo laat Lilian me weten. Gelukkig, ik hoop dat dat zo blijft!

Wat valt me op.

Zef heeft enorme wallen onder de ogen. Ik zeg dat het lijkt alsof hij maar weinig geslapen heeft. Zef vertelt dat hij vrijdag tot 23:00 is opgebleven en weet precies te vertellen wat hij allemaal gekeken heeft: Nickledeon, ketnet, cartoonnet. Toen alles afgelopen was Paul de leeuw en de Lama’s.
Lezen oefent hij alleen met Max, zegt hij.

Hij is verontwaardigd als ik begin over piano leren. NEEHEE Dat wil Godelieve, ik niet! Ik probeer het een paar keer maar hij is resoluut. Zal er later nog eens op terug komen.