Wat heb je nodig om een Javaanse Ridder te zijn?Je hebt vijf dingen nodig:

WismaHuis. Als je geen huis hebt kun je geen ridder zijn, dan ben je een zwerver. Het huis is het punt waar de ridder vertrekt, en waar hij naar terugkeert. Het is niet zomaar een adres. De mensen die er wonen vertrouwen elkaar
Wanite, Vrouw. Als een ridder geen vrouw heeft verloochend hij zijn mannelijke natuur. De vrouw is het symbool van het leven en het levensonderhoud, de vruchtbaarheid, de welvaart en het welzijn. Ze is niet alleen maar een echtgenote voor haar man. De vrouw staat centraal, want het leven en het levensonderhoud, alles draait om haar en komt uit haar voort.
ToeranggaPaard. Het paard is het middel om alles te bereiken, wetenschap, kennis, welstand, kundigheid, vermogen, bekwaamheid en –ten slotte- vooruitgang. Zonder paard zul je het niet ver brengen en blijft je visie beperkt.
KoekilaVogel. Het symbool van schoonheid, de hobby, van alles wat niet met levensonderhoud te maken heeft maar met persoonlijke geestelijke behoeftebevrediging. Zonder dat is de mens maar een zielloze brok steen.
TjoerigaKris. Het symbool van waakzaamheid, paraatheid en dapperheid, het middel om de andere vier te verdedigen.. Zonder kris, vallen huis, vrouw paard en vogel aan vernietiging ten prooi zodra ze worden aangevallen.

Als je een van de vijf nog niet hebt moet je zien eraan te komen. Negeer die vijf symbolen niet. Ze hebben stuk voor stuk een betekenis voor jou. Je moet luisteren naar je voorouders. Als je je in andere dingen niet naar hen kunt schikken, moet je in ieder geval zorgen dat je dat vijftal completeert.
Moeders advies aan Minke op de dag van zijn huwelijk.
Uit: Pramoedya Ananta Toer; ‘Aarde der Mensen’