De eerste week van de kerstvakantie zijn de kids bij mama geweest, de tweede week – met nieuwjaar- zijn ze bij papa. De week begin op maandag met een gezamelijke lunch bij mama, met iets lekkers van de bakker en de slager.

Dan gaan we naar Maastricht, halverwege de rit. Op het Vrijthof is het Winterland: de grootste ijsbaan van de Benelux en een enorm reuzenrad. Maar al de eet- en drink stalletjes stelen -hoe kan het anders- de hele show. We kopen lekkere verse oliebollen en na alles gezien te hebben landen we op het terras van het beroemde café Momus.Het is er verwarmd, en met een kop hete chocola is het er prima vol te houden!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is momus_0456.JPG

Dan gaan we naar Maastricht, halverwege de rit. Op het Vrijthof is het Winterland: de grootste ijsbaan van de Benelux en een enorm reuzenrad. Maar al de eet- en drink stalletjes stelen -hoe kan het anders- de hele show. We kopen lekkere verse oliebollen en na alles gezien te hebben landen we op het terras van het beroemde café Momus.Het is er verwarmd, en met een kop hete chocola is het er prima vol te houden!

Thuis aangekomen mag er gecomputerd worden: Zef heeft nu zijn eigen computer; eerder dan gepland want, zo hoor ik, Fred heeft voor alle kinderen een laptop gekocht.Runescape is het favoriete spel. Zef gaat er helemaal in op.Totdat woensdag het bezoek komt, mogen ze zich uitleven…

Woensdag komen Magda en haar zoontje Paki en Mieke naar Forges; we gaan samen oud op nieuw vieren. Paki heeft ook asperger, we weten niet hoe dat samen zal gaan. Het is een experiment dat goed uitpakt. De kinderen kunnen het goed samen vinden en voor ons allemaal is het leerzaam om de overeenkomsten te zien, en de problemen die we ondervinden met elkaar te kunnen delen.Magda denkt bijvoorbeeld dat Paki echt niet met Zef op een kamer kan slapen, ik maak me geen zorgen: het gaat goed. Anderzijds is de interactie tussen Lieve en Zef zelfs voor Magda nauwelijks te bevatten. Het was voor mij heel leerzaam om de feedback van anderen te krijgen. Een aantal dagen met drie mensen erbij die beroepsmatig met gedrag, mensen en kinderen bezig zijn heeft me nieuwe inzichten opgeleverd! 

Luik is ‘Cité Noel’ en er is ook een ijsbaan, dus gaan we met zijn allen schaatsen. Lieve doet het perfect. Ze schaatst wel een uur rondjes met Mieke en elke ronde gaat het beter. Paki schaatst wonderwel goed, Magda geeft het al snel op, en ik… tsja, iemand moet toch foto’s maken?? 

Zef gaat als een speer. Nog maar deze winter begonnen en hij vliegt over het ijs! Pas als ze allemaal ijspegels aan de neus hebben komen ze van het ijs af. Gelukkig staan er naast de baan parasols met gasverwarming en is het er wel vol te houden, want het vriest behoorlijk!

Op nieuwjaarsavond hebben Mieke en Marga een verrassing in petto: ze hebben kadootjes meegenomen (in België is dat blijkbaar gewoonte…) maar dat gaat niet zomaar: Er ligt een berg schoenen onder een deken en voor elk kado moet er een schoen getrokken worden. Degeen waar de schoen van is krijgt een kadootje, maar… moet eerst een opdracht vervullen!
Magda voert hier een dolkomisch toneelstukje op en daarna zien we een groene kikker die in een prins moet veranderen…

Donderdag komt Jeroen langs. Mieke en Jeroen stippelen een foto-speurtocht uit die we ‘s middags met de kinderen lopen. En zoals dat dan zo gaat, vinden ze vooral de bevroren plassen opeens reuze spannend. Op de hellende veldwegen is het veelal één grote ijsbaan, verstopt onder een laagje sneeuw. En zo gebeurt het dat op op een gegeven moment allemaal achter elkaar uitglijden en als witte sneeuwmannetjes over de weg schuiven. En dat moet natuurlijk herhaald worden op het steilste stuk! De kinderen zijn er niet meer weg te krijgen. De rest van de speurtocht doen we in verkorte versie, want het wordt vroeg donker en we willen dan niet meer in het bos zitten. 

Thuis gekomen worden er echte Belgische wafels met creme gebakken. Nee, niet goed voor de lijn, maar op nieuwjaarsdag mag het een keertje… Jeroen heeft twee gitaren meegenomen en Mieke haar viool. Ik op de accordeon en daar gaan we. Maar Jeroen speelt en zingt zó goed dat we hem maar niet te lang storen. Hij geeft een heerlijk concert!

Zaterdag gaat iedereen weer zijn eigen weg. Ik ga de boodschappen doen en we maken er een lekker rustig dagje van.